Člověk a práce - vaření (5.B)
Kynuté těsto - z mého pohledu je to nejlepší těsto, které existuje, ALE... no právě to ALE představuje pro někoho určitá úskalí.
Příprava kynutého těsta chce čas, těsto musíte připravit, nechat ho určitý čas, nejméně hodinu kynout. Po vykynutí z něj vytvořit to, co jste si naplánovali, to vyžaduje další čas. Před pečením znovu nechat ještě výrobky z kynutého těsta kynout a pak šup s nimi do trouby a zdárně je upéci.
Na takový proces tvoření v našich hodinách nemáme čas, ale protože jsem chtěla, aby si děti vyzkoušely, jak se takové těsto při práci chová, těsto jsem připravila předem. Připravila jsem těsta dvě - jedno těsto na pizzu a jedno těsto na kaiserky. Vykynuté těsto na pizzu děti rozprostřely na plech, potřely omáčkou z kečupu, rajčat a ochutily česnekem. Dále navrstvily nakrájenou anglickou slaninu a posypaly strouhaným sýrem. V troubě pak pizzu upekly.
Z kynutého těsta na kaiserky děti vážily 60-ti gramové kousky, které zaoblily v malé bochánky, které musely na plechu kynout. Pomocí tvořítka děti vytvořily na houskách vzor, potřely rozšlehaným vajíčkem a posypaly sezamem. Před pečením ještě chvíli kaiserky na plechu kynuly - pečení už bylo jednoduché - jen ty housky pohlídat, aby měly krásně zlatavou barvu.
Přípravy banánového chleba se ujala děvčata. Jejich pomocníkem byl robot.
A další skupinka děvčat se s vervou pustila do přípravy těstovinového salátu. Jako vždy v kuchyni bylo živo a krásně nám to tam vonělo.